De ervaring van Daan binnen het IT-traineeship van Sogyo!

Benieuwd waarom andere starters voor een IT-traineeship bij Sogyo hebben gekozen? Lees hier waarom Daan (Wo-informatica) bij Sogyo aan de slag is gegaan en waarom hij hier zo enthousiast over is!

Je hebt er na je studie informatica voor gekozen om te starten met het IT-traineeship bij Sogyo. Wat maakte dat je ervoor koos om bij Sogyo aan de slag te gaan?

Ik wilde niet meteen in het diepe gegooid worden, maar verder leren hoe software engineering er in de praktijk aan toe gaat en meer leren over hoe je te werk gaat bij grote softwareprojecten in groepsverband. Ook was ik erg enthousiast over wat ik op de site las over wat je ging leren van Java. Binnen mijn studie heb ik vooral C# gehad, dat is anders dan Java en het werd ook op een andere manier geleerd. Ik wil graag blijven leren, maar op de universiteit, was het ‘leren programmeren’ heel anders. Daar leerde ik een programmeertaal en moesten we vervolgens algoritmen programmeren. Hier gaat het vooral over het begrijpen: ‘Wanneer gebruik je welke taal?’ en ‘ Wat zijn de positieve punten van een taal?’. Je leert bij Sogyo frameworks en patronen doorgronden, leert hoe je robuuste software schrijft. Dit maakte dat ik hier hele andere dingen ging leren dan op mijn studie. Daarnaast leek het me prettig wanneer mensen met veel ervaring en een netwerk mee konden denken bij het vinden van een plek die goed bij mij past, omdat ik nog niet precies wist wat ik wilde qua functie.

Je hebt nu het opleidingstraject achter de rug, wat heeft dit je gebracht? Wat heb je hier geleerd?

Ik heb met name meer inzicht gekregen in frameworks, programmeren kon ik al, maar nu heb ik geleerd welke frameworks je daarbij kunt gebruiken en wat de sterke kanten ervan zijn. Ook heb ik het verschil geleerd tussen C# en Java (beide veel gebruikte talen, die op dezelfde principes gebouwd, maar waarom zou je ze allebei hebben als ze op dezelfde principes zijn berust?). Op de universiteit was het meer een tool, maar er werd niet duidelijk gemaakt waarom er voor C# gekozen was als taal om mee te programmeren. Nu ken ik niet alleen de tools, maar weet ik ook wat bijvoorbeeld de sterke punten van een taal als Java zijn en wanneer je die het beste in kunt zetten. Ook andere dingen, zoals Object Oriëntatie waren nieuw voor me en heb ik niet tijdens mijn studie gehad.

Verder heb ik veel geleerd op het vlak van Domain Driven Development en Design patterns. Daar heb ik o.a. geleerd hoe je bepaalde informatie uit de klant kunt halen en hoe je aan de hand daarvan een domein op kunt stellen. Ook bijv. het Model-View-Controller patroon dat aan bod kwam is erg nuttig. Daarbij leer je hoe je bij een complexe toepassing een ontwerp kunt opsplitsen in drie specifieke onderdelen, wat de code beter leesbaar en herbruikbaar maakt.

Wat was je leukste moment bij Sogyo?

Qua programmeren vond ik het leuk dat ik een opdracht af had waarbij ik iets volgens Object Oriëntatie gebouwd had, daarna leerde over het MVC patroon en dat direct ging toepassen om uiteindelijk het geheel via de browser zichtbaar te maken. Op het moment dat ik dat realiseerde, zag ik een heel zichtbaar resultaat van waar ik in verschillende modules mee bezig was geweest!

Daarnaast vind ik de vrijdagmiddagen ook altijd erg leuk, omdat dan één persoon uit de opleiding een vrijdagmiddag presentatie geeft. Het leuke daarvan is dat daarbij IT-gerelateerde onderwerpen aan bod komen die geen onderdeel zijn van de opleiding, maar wel nieuw zijn en ik mezelf nog niet in had verdiept! Iemand heeft het bijvoorbeeld gehad over de programmeertaal Prolog, een declaratieve taal die gebaseerd is op predicatenlogica. Ook ging er een presentatie over Path Planning en Crowd Simulation.

Zou je het anderen aanraden om bij Sogyo aan de slag te gaan?

Ja, ik zou het zeker ook aan anderen aanraden! Zowel aan vrienden die ik vanuit mijn studie ken, wanneer ze zoeken naar een leuke baan waarin ze verder kunnen groeien, als aan vrienden die geen achtergrond hebben in programmeren. Ik heb namelijk ook veel mensen leren kennen bij Sogyo die nog niet zoveel ervaring met programmeren hadden, maar die op deze manier toch de stap kunnen maken richting IT.