Onze mensen

Door de jaren heen hebben we enkele honderden talentvolle mensen in ons midden gehad. Om je een beeld te geven wat zij van Sogyo vinden hebben we er een aantal naar hun ervaring gevraagd. Lees hieronder hun eigen ervaringen en herinneringen.


Iris: GEZELLIG SERIEUS

Als je aan Sogyo denkt welke herinnering komt er dan bij je naar boven?

Ze zeggen wel dat de eerste indruk beslissend is. Zo was ik in oktober 2013 op een vrijdagmiddag voor het eerst op de boerderij voor een sollicitatiegesprek met Christa. Er hing een relaxte sfeer, het gesprek was gezellig en serieus, de boerderij knus en de collega’s vriendelijk.

Een week later werd die eerste impressie dik onderstreept toen ik Edwin ontmoette. Goedlachs en honderduit vertellend, sprak hij met mij in de woonkamer. Zelfs quotes uit the big bang theory waren onderwerp van gesprek. Kortom: gezellig maar toch serieus, serieus maar toch gezellig. En zo was het steeds gedurende “mijn” tijd bij Sogyo.

Blijkbaar weet Sogyo goed waar het voor staat en dat je nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk.


Rick: VERDIEPING

Hoe belangrijk was je periode bij Sogyo?

Na m’n studie elektrotechniek in Delft begon ik bij een start-up die zich bezig hield met web-ontwikkeling. Na verloop van tijd koos ik voor een professionele verdiepingsperiode bij Sogyo. Ik kreeg en nam daar de gelegenheid om in de keuken van veel verschillende organisaties te kijken en daar ervaring op te doen. Zo leerde ik me aan verschillende omstandigheden aan te passen. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van.

Ook de Sogyo-seminars en de onderlinge bevlogen discussies met collega-Sogyo-ers waren een stimulans voor verdere vakinhoudelijke ontwikkeling. Sinds 2011 ben ik nu CTO bij M-industries een bedrijf dat ik met een vriend heb opgestart.

Wat ik nog wel eens mis, is de boerderij en het landgoed als plaats voor reflectie en kennisdeling.


Robbert: ENTHOUSIASME

Vertel eens over een project uit de begintijd van Sogyo?

We moesten met voor ons vrij nieuwe technologieen en een club mensen met weinig projectervaring een systeem ontwikkelen. De enthousiaste directie kwam onuitputtelijk steeds weer met nieuwe ideeën aan, terwijl wij nog druk bezig waren het vorige idee te implementeren. Over de foeilelijke webinterface konden we ons niet druk maken, want we waren veel te druk met de functionaliteit. Na heel veel nachtelijke overuren ging Casus.com op schema live. Het enthousiasme, doorzettingsvermogen en de saamhorigheid waarmee het team die laatste week tot diep in de nacht doorwerkte, is me dierbaar. Die week is een van de meest gedenkwaardige uit mijn carriere. Qua professionaliteit hebben we sindsdien kwantumsprongen vooruit weten te maken.


Martin: PASSIE

Wat is de kracht van Sogyo?

Sogyo wordt gedreven door de passie voor de professie. Zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Kennis en vaardigheden komen eerst en dan volgt de commercie.

Doordat Sogyo kleinschalig en met korte lijnen werkt, is de sfeer zeer collegiaal met veel aandacht en ruimte voor het zoeken en vinden van je eigen ontwikkelpad.

Een van de belangrijke dingen die ik bij Sogyo heb geleerd, is mezelf te zien als – IK-bv -. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn carriere en het loont blijvend te investeren in de ontwikkeling van mezelf. Sogyo coacht je daarin en biedt je wat je nodig hebt, op het moment dat het toepasselijk is.


Erik: SPRINGPLANK

Wat heeft Sogyo voor je betekent?

Sogyo was mijn eerste werkgever en een prima springplank voor mij. De gezellige sfeer op de boerderij, de ‘jonge honden’-mentaliteit van de junior-collega’s en de technische kennis van de senior-collega’s maakten van Sogyo een ideale mix van leren, werken en plezier. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het tafeltennissen in de lunchpauze, hardlopen bij de Dam-tot-Dam-loop, fijne bedrijfsuitjes, etc.

Sogyo heeft professioneel steeds mijn nieuwsgierigheid weten te voeden en mij helpen ontdekken dat ik zowel zelf graag dingen technisch onderzoek als anderen graag begeleidt en coach. Met name op het gebied van ‘soft skills’ heb ik mij flink kunnen ontwikkelen door de mogelijkheden die Sogyo mij geboden heeft.


Edwin: CONCEPTUEEL

Wat geef je mensen graag als bagage mee?

Software engineeren is meer dan code schrijven. Het is op zoek gaan naar designconcepten die je in staat stellen om de bedrijfstermen in de kern van de software op te nemen en de intentie van de gebruiker daarin vast te leggen.

Ontdekken dat conceptueel kijken naar een probleem, meestal een relevantere oplossing aanreikt dan die het technisch denken biedt. Niet het proces is verantwoordelijk maar de betrokken partijen: de gebruikers, de engineers, de opdrachtgevers.

Daarnaast is open staan voor elkaar, oprecht kunnen klankborden, kwaliteiten die inzichten opleveren waar je wat mee kan als mens en als professional.

Groei is dan ook het logisch vervolg op het plezier in de zaken waar je mee bezig bent. Inzichten die ook voor ons als directie opgaan en ons alert en in beweging houden.


Rafael: VERTROUWEN

Hoe zou je Sogyo typeren?

Sogyo staat voor mij voor sfeer en warmte. De onderlinge interactie tussen management en medewerkers is gelijkwaardig en collegiaal. Door die wisselwerking voelde Sogyo bijna aan als familie. Ze hebben me het vertrouwen gegeven het geleerde in de praktijk te brengen en naar een goed resultaat te leiden. Tijdens de detacheringsperiode kreeg ik waar nodig steeds ondersteuning van ervaren Sogyo-programmeurs waardoor ik als professional steeds meer zelfvertrouwen kreeg.

Door hun coaching ontdekte ik de richting voor mijn carriere. De schoolverlater die ik was, heeft zich bij en door Sogyo kunnen vormen tot een gepassioneerde professional en mede dankzij hen kon ik een goede werkgever vinden.


Arno: INTEGER

Wat zijn de lessen die je bij Sogyo hebt geleerd?

Sogyo start bij wie je bent als mens. Dat betekent antwoord vinden op: waar je voor staat, wat je motiveert en waar je kracht schuilt. Vervolgens ga je grenzen verkennen en ontdek je dat goede ideeën meestal uitvoerbaar zijn, ook door verder te kijken dan de gebaande wegen.

Sogyo heeft mij in elke carriere-fase helpen bepalen wat de volgende stap zou moeten zijn. Ook in richtingen die ik zelf niet bedacht zou hebben maar die goed bleken te passen. Zo heb ik mijzelf leren ontwikkelen op een wijze die bij mij past.

Daarnaast zijn Sogyo-ers te prijzen voor hun integriteit en mensgerichtheid. Ze zijn allemaal elkaar respecterende, oprechte en vanuit inhoud gedreven mensen die de klant centraal stellen. Zonder ellenboogwerk of valse intenties.


Jeroen: KATALYSATOR

Wat wil je als directie voor Sogyo-ers zijn?

Als management wil je faciliteren: niet jezelf op een podium zetten, maar je mensen een platform bieden waardoor ze zich leren ontwikkelen en kunnen excelleren, zowel als vakman en als mens. Wij geven de omstandigheden zo vorm zodat elk individu die uitdagingen krijgt die hij of zij nodig heeft om zich verder te ontplooien.

Als persoon betekent dat: worden wie je bent, je eigen gebruiksaanwijzing leren kennen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als dat inhoudt dat je dan ook moet accepteren dat andere mensen anders zijn en denken dan jij.

Wij moeten dus als katalysator zorgen voor de juiste mensen in de juiste omstandigheden, dat is de essentie van onze rol. Als we dat goed doen, zijn we beperkt zichtbaar, maar altijd benaderbaar.


Manon: INSPIREREND

Wat heeft Sogyo bijgedragen aan je vakinhoudelijke en sociale ontwikkeling?

Dankzij Sogyo kon ik een carriere-start maken bij de IT-afdeling van een grote bank. Waar ik mij nu, met alle kennis en kunde die ik heb opgedaan, verder ontplooi en mijn loopbaan richting kan geven en kan uitbouwen. In mijn opleidingstijd bij Sogyo heb ik vakinhoudelijk veel geleerd over front-end-ontwikkeling, security, design patterns en de toepassing ervan. Daarnaast heb ik ook workshops en ervaring opgedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en interactie met de omgeving. Sogyo heeft mij o.a. de handvatten aangereikt om in werksituaties beter om te gaan met mensen die heel introvert zijn, terwijl ik zelf behoorlijk extravert ben.

Sogyo is voor mij op verschillende manieren een inspirerende en belangrijke opstap van m’n opleiding naar de praktijk geweest.


Geert: SPELENDERWIJS

Waarin onderscheidt Sogyo zich?

Er is veel aandacht voor de menselijke kant van het vak. Iedereen wordt gezien als individu en niemand wordt als pion neergezet om omzet te genereren: persoonlijke kwaliteit voor generieke kwantiteit.

Daarnaast wordt er met veel oog voor detail gekeken naar jouw capaciteiten en de ontplooiing ervan. Ik kon programmeren, maar bij Sogyo heb ik me zonder project- of prestatiedruk de beginselen van gestructureerde software-engineering eigen kunnen maken. Waarna ik met ruim voldoende professionele bagage aan de slag kon.

In de pauzes speelden we vaak rond-de-tafel-tafeltennis. Zo leerde ik spelenderwijs letterlijk en figuurlijk de bal waar en wanneer nodig te kaasten.


Meron: BLIJVEN LEREN

Hoe kijk je terug op je tijd bij Sogyo?

Sogyo introduceerde mij in het vakgebied van software ontwikkeling en uiteindelijk betekende dat voor mij het begin van mijn carriere. Het was een goede en doeltreffende start. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een professioneel aangrijpingspunt had, waarop ik zelf kon verder bouwen. Bij Sogyo ontdekte ik het belang van blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen.

Ik ben er, denk ik, een goed voorbeeld van dat Sogyo zich ook richt op starters die niet per se een IT-achtergrond hebben en deze van een uitstekende vakinhoudelijke basis voorziet om in de IT aan de slag te gaan .

Speciaal waren natuurlijk ook de boerderij als locatie, de studiezolder, de wandelingen door het mooie landgoed van het Utrechts Landschap en de prettige mensen.


Jeffry: VRIJHEID

Wat markeert Sogyo voor jou?

Ik hoorde bij de eerste lichting die in-house projecten voor klanten ging doen, in plaats van gedetacheerd bij de klant. Zo jong en onervaren als we waren, kregen we de dagelijkse leiding met veel vrijheid en verantwoordelijkheid over een klein team inclusief een aantal stagiairs. Zo leerde ik zelfstandig opereren, wat me erg beviel.

Ik merkte daarnaast het belang en plezier van de intermenselijke kant van een team, zoals gezamenlijk lunchen, corvee, boodschappen halen, etc.

Al met al smaakte dat naar meer en ging ik werken als freelancer, wat uiteindelijk resulteerde in een eigen bedrijf: CWR Mobility, dat na tien jaar werd overgenomen.

Ondernemerschap, hard werken en tegelijkertijd plezier in je werk, zijn voor mij altijd leidend geweest en de bakermat daarvoor werd gelegd in mijn tijd bij Sogyo.


picture by Geoff Pugh Opencredo images

Bart: STROOMVERSNELLING

Wat maakt Sogyo uniek in jouw ogen?

Sogyo durft te investeren in mensen die aan het begin van hun carriere staan. Het trainen van afgestudeerden wordt vaak als te kostbaar en riskant gezien. Volgens het Sogyo-model worden ze echter met relevante training klaar gestoomd voor de markt. Opdrachtgevers krijgen zo de garantie dat ze competente junioren in huis halen. Op deze wijze heeft Sogyo mijn carriere in een stroomversnelling weten te brengen.

Momenteel werk ik in London bij OpenCredo als lead consultant. Ik merk daar dat ik naast de vaktechnische certificeringen ook veel heb gehad aan de ‘softere’ trainingen zoals: hoe doe je een interview, hoe praat je met klanten? Van die kennis en ervaring maak ik nog steeds gebruik als ik zelf interviews afneem.


Corstiaan: VERSCHEIDENHEID

Wat kenmerkt Sogyo?

Sogyo bestaat uit een mengelmoes van gedreven door de wol geverfde engineers en energieke, leergierige junioren uit allerlei beta-richtingen.

Die verscheidenheid zie je ook terug op het individuele vlak qua opleiding, etniciteit, motivatie, toekomstbeeld, etc. Je leert samenwerken met mensen van allerlei achtergronden. Je leert en ervaart daardoor om flexibel en met veerkracht samen te werken en je zowel intern alsook richting opdrachtgevers soepel op te stellen. De organisatiegrootte van Sogyo is ook lekker overzichtelijk en direct.

Daarom is het makkelijk communiceren en kennis met elkaar uit te wisselen. Al met al een uitstekende voedingsbodem en broedplaats voor gretige junioren die zich zowel vakinhoudelijk als sociaal willen ontplooien.


Gerard: TOEWIJDING

Wat is de betekenis van Sogyo voor jou?

Sogyo heeft me in korte tijd veel kennis en vaardigheden bijgebracht die mijns inziens essentieel zijn voor elke software engineer. Dat komt deels door training, maar ook door interne projecten en externe opdrachten. Zo leerde je de praktijk goed kennen en kwamen er kansen voorbij die bij jou pasten.

Kenmerkend voor Sogyo-ers is ook dat alles bespreekbaar is en moet zijn. En natuurlijk hun toewijding. Iedere Sogyo-er die ik ken, is gedreven om zichzelf verder te ontwikkelen en kennis te blijven vergaren en deze te delen.


Sieger: LEF

Hoe kijk je terug op je tijd bij Sogyo?

Na mijn opleiding heb ik 12 jaar bij Sogyo gewerkt, waarvan 8 jaar gedetacheerd bij ABN AMRO en korte periodes bij ING en de Belastingdienst. Bij die opdrachtgevers speelde vaak van alles (reorganisaties, politieke spelletjes, etc.). Met name de gesprekken met Edwin van Dillen hebben me geleerd om hiermee om te aan.

Sogyo wakkerde ook de ‘drive’ aan om elke dagje een beetje beter te worden en nieuwsgierig de technische ontwikkelingen te blijven volgen.

Sogyo heeft een eigen wijze van denken en doen en het lef om te experimenteren met nieuwe onderwerpen en modellen. De organisatie is soms wel te bescheiden om uit te dragen hoe goed Sogyo is, vooral de aandacht voor de ontwikkeling van de menselijke kant van het vak is uniek.


Paul: NO-NONSENSE

Wat herken je van jezelf in Sogyo?

Mijn rol bij Sogyo is vooral ondersteunend, het ‘mogelijk maken’ en waar nodig een kritische noot laten horen. Ik ben een – geen woorden, maar daden – rasechte Rotterdammer. Met opgestroopte mouwen samen, stap voor stap de klus klaren en aldoende en gaandeweg van de praktijk leren.

Deze kenmerken zie ik ook terug bij Sogyo-ers: hands-on, gedreven en van aanpakken weten, geen poeha-verhalen maar met vakmanschap en inzet uitdagingen aanpakken en tot een goed resultaat brengen.

Door die no-nonsense-mentaliteit voel ik mij hier thuis, tussen mensen die zich steeds weer verder weten te ontplooien als mens en professional.


Jesper: NIEUWSGIERIGHEID

Hoe herken je Sogyo-ers?

De jeuk en nieuwsgierigheid om een probleem op te lossen is typisch iets wat Sogyo-ers kenmerkt. Samen 1001 dingen proberen om zo spelenderwijs een traject te voltooien en gaandeweg een taal of tool steeds verder te leren kennen. De begeleiders voorzien je daarbij van verschillende conceptuele benaderwijzen en invalshoeken om naar een probleem te kijken. Vervolgens is het dan aan jou om er een technische invulling aan te geven.

Waar mogelijk geef ik deze inzichten en ervaringen nu door aan ervaren datawarehouse-collega’s bij Java- en Python-projecten.

Onvergetelijk was ook de positieve vibe bij Sogyo. Iedereen, hoe vreemde flierefluiter ook, wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. Dit zorgt voor een inspirerende wisselwerking in een fascinerend kleurrijke groep mensen.


Stefan: POTENTIE

Welke rol heeft Sogyo voor je gespeeld?

Sogyo was een van de weinige bedrijven, die mij na mijn studie benaderde, met een andere kijk op engineers dan gebruikelijk. In plaats van kant-en-klare kandidaten, kiest Sogyo voor de potentie van een persoon.

Sogyo was voor mij de perfecte afterburn op mijn studie. Met veel aandacht en gevoel voor creativiteit, passie en fun, heb ik buiten gebaande paden leren zoeken en denken en ontdekt waar mijn kracht ligt en die te gebruiken.

Dit pas ik nu ook toe in mijn huidige werk als IT chapterlead Data Visuals bij ING en verder te kijken dan alleen iemands CV, door te zoeken naar de juiste match tussen mens en organisatie.

De sociale kant van het vak kreeg bij Sogyo ook in diverse vormen veel aandacht. Ik heb er zelfs een heel goede vriendin aan over gehouden.