Aan het woord: Eveline (hbo informatica afstudeerder)

Even voorstellen…

Ik ben Eveline, 22 jaar oud en ik heb een halfjaar stage gelopen bij Sogyo om daar mijn afstudeeropdracht te kunnen doen. Ik ben een vierdejaarsstudent Informatica aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Hoe ben je erop gekomen om bij Sogyo af te studeren?

Op school wordt een aantal keer per jaar een bedrijvenmarkt georganiseerd, waarbij verschillende bedrijven stage plekken aanbieden. Op deze markt kan je connecties maken met bedrijven waar je mogelijk stage of afstudeerstage kan gaan lopen. Zo heb ik ook Sogyo gevonden. Een medewerker van HR stond op deze bedrijvenmarkt en hier heb ik een gesprek mee gehad. Ik was op zoek naar een leuke afstudeeropdracht, het liefst met een functionele taal. Ik heb verschillende bedrijven gesproken, maar Sogyo was het eerste bedrijf die dit mogelijk maakte! Ik kreeg meteen de indruk dat ik in gesprek kon gaan, om zo een opdracht te vormen die goed bij mij én bij Sogyo past. Na het contact op de bedrijvenmarkt heb ik een sollicitatiegesprek gehad, en was ik gelijk enthousiast over de mogelijke opdrachten. Er waren een aantal opdrachten waar ik uit kon kiezen, en uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om onderzoek te gaan doen naar de verschillen tussen Elm (http://elm-lang.org/) en Polymer (https://www.polymer-project.org/).

Vertel eens, waar ging de opdracht over die je gedaan hebt?

Elm is een functionele taal om de front-end mee te ontwikkelen voor webapplicaties. De ontwikkelaars binnen Sogyo hadden het probleem dat hun codebase erg groeide, waardoor het moeilijk werd om een duidelijke structuur te behouden. Zij waren geïnteresseerd in Elm, omdat ze dachten dat Elm dit een stuk beter zou regelen dan de nu gebruikte technieken doen.

Ik had maar 20 weken om een onderzoek te doen, waardoor we ervoor gekozen hebben om Elm te vergelijken met één van de gebruikte technieken, namelijk Polymer. Ik ben aan de slag gegaan met het beantwoorden van de vraag of Elm een verbetering is op Polymer. Ik heb dit onderzocht door een onderzoeksverslag te schrijven en een bestaande Polymer applicatie om te schrijven in Elm.

Wat maakte deze opdracht interessant voor je en wat heb je ervan geleerd?

Ik had nog nooit met Elm gewerkt, maar wel verhalen gehoord van mensen in mijn omgeving die er erg enthousiast over waren. Ik heb nu 20 weken met Elm gewerkt, en ook ik ben erg enthousiast! Het was erg leuk om een nieuwe taal te leren en deze in een groot project toe te passen. Verder heb ik tijdens het schrijven van mijn onderzoek ook een hoop geleerd, bijvoorbeeld waar je allemaal op kan letten bij het kiezen van een techniek voor een project.

Hoe heb je je stageperiode bij Sogyo ervaren?

Binnen Sogyo hangt er een erg gezellige en informele sfeer. Binnen de academy wordt gewerkt, maar ook gelachen. Ik ben tegelijkertijd gestart met drie andere afstudeerders, waardoor wij meteen een gezellig groepje vormde. Ook wordt er binnen Sogyo elke vrijdag een presentatie gegeven door iemand uit de academy, waardoor je nieuwe technieken en projecten te zien krijgt. Verder worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een borrel(elke maand), een pingpongtennis toernooi en een (bord)spellenavond.

Wat is je leukste herinnering aan Sogyo?

Er werd elke vrijdag een presentatie gegeven over een techniek of project waar iemand mee bezig was. Aan het einde van mijn afstudeerstage was ik aan de beurt om een presentatie te geven over Elm. Ik had een presentatie gemaakt waarbij ik eerst een introductie over Elm gaf en ik hierna live een Elm programmatje met katten gifjes, geinspireerd op dit (http://elm-lang.org/examples/http), ging coderen. Hierdoor kon ik aan iedereen laten zien hoe een Elm programma wordt opgezet, en verschillende aspecten uitleggen tijdens het toepassen.

Ik had me goed voorbereid, maar ik was toch best nerveus om voor een grote groep mensen te gaan praten. De presentatie ging gelukkig erg goed en ik kreeg een hoop leuke reacties achteraf. Ik vond het leuk om te horen dat mijn uitleg goed te volgen was, ook al had niemand nog echt ervaring met Elm. Ik vind het erg leuk dat Sogyo de ruimte maakt om nieuw geleerde technieken met elkaar te kunnen delen.