Teun over data science vs software engineering

Afgelopen week heb ik het interne traject bij Sogyo afgerond met mijn presentatie van het individuele project. Ik kijk er met veel plezier op terug en ik ben vooral blij dat ik erachter gekomen ben dat software engineering echt is wat bij mij past.

Hiervoor heb ik de master Data Science gedaan en hoewel dit ook interessant was, zijn er ook wat verschillen met software engineering. Naast het feit dat je andere tools gebruikt, merk ik ook dat het proces er vaak anders uit ziet. Als data scientist heb je een onderzoeksvraag en bepaalde data, en werk je vanuit daar naar je antwoord toe met de geschikte tools. Je zal dan vaak al bestaande libraries en modules gebruiken om een pipeline op te zetten, waardoor je snel iets ingewikkelds kan bouwen. Zeker met de recente trend in AI, is het relatief eenvoudig om een complex model te bouwen. Hoewel deze mogelijkheden interessant zijn, merkte ik al snel dat de focus vaak niet ligt bij het programmeren zelf en het nadenken over de manier waarop, wat ik juist het leukste deel vind.

Software engineering biedt mij meer ruimte voor creativiteit; elke uitdaging kan leiden tot unieke en diverse oplossingen. Dit aspect van software engineering, waarbij je niet alleen antwoorden zoekt maar ook nieuwe ideeën en systemen creëert, spreekt mij bijzonder aan.

Kortom, het voelt voor mij als meer dan alleen een onderzoeksvraag beantwoorden en ik raad het anderen daarom zeker aan!