Domain Driven Design

Je kunt tegenwoordig geen vakblad openslaan of je leest over domain driven design. Maar waar gaat DDD eigenlijk over? Hoe kan het in de praktijk toegepast worden? Wat proberen we ermee te bereiken en wat zijn de voor- en nadelen van deze benadering in de praktijk? Deze en andere vragen staan allemaal centraal tijdens de aanstaande:

5 daagse Masterclass Domain Driven Design

Sogyo heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van applicaties met een DDD architectuur en aanpak. Bij DDD ligt de focus juist op de domeinlogica en het domein, de business van de gebruikers en wordt de implementatie verbonden aan een domeinmodel. Met deze aanpak wordt het mogelijk veranderingen in complexe software sneller en eenvoudiger door te voeren. Diverse ervaren medewerkers van Sogyo zullen hun ervaring met DDD met je delen, zodat je sneller en beter een volgende stap kunt zetten met het succesvol invoeren van een domeingeoriënteerde architectuur en aanpak.

Wat kun je verwachten?

 1. Introductie Architectuur: Wat zijn architecturen, waar zijn ze voor nodig en hoe helpen ze ons om software te ontwikkelen? In deze introductie laten we SOA, DOA en het zonnebloemmodel langskomen om een antwoord op deze vraag te kunnen geven.
 2. Modelleren in DDD: Wat is er anders aan modelleren in DDD en in hoeverre verschilt dit van de manier waarop je nu al met OO-modellering bezig bent? Dit, en meer kun je tijdens deze masterclass zelf gaan ervaren...
 3. Services en adaptoren: Een domein is mooi, maar om er als eindgebruiker iets mee te kunnen zijn services onontbeerlijk. Wat zijn dan die services en hoe krijg je die op een nette manier gekoppeld aan jouw domein? Ook dit ga je leren.
 4. Het developmentproces: Ervaar verandering, ervaar het levende domein. Alles wat het ontwikkelproces moeilijk lijkt te maken en wat je kunt doen om het te vergemakkelijken.
 5. Implementeren en frameworks: Conceptueel zit je gebakken, maar hoe vertaal je DDD nou naar een complete implementatie? En zijn er frameworks die je daarbij kunnen helpen?

Leerdoelen
Na het afronden van deze masterclass:

 • Bekend met de principes achter DDD en geavanceerde modelleertechnieken
 • Bekwaam om zelf een eerste domeinmodel te modelleren
 • In staat de relatie tussen domein en faciliterende services te omschrijven en te realiseren
 • In staat om de relatie tussen SOA en DDD aan te geven
 • In staat om DDD toe te passen en hier ook in het developmentproces invulling aan te geven
 • Op de hoogte van de frameworks die beschikbaar zijn om een DDD implementatie mee te maken

Docenten
Sogyo heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van applicaties met een DDD architectuur en aanpak. Deze ervaring hebben we op verschillende manieren overgedragen: van artikelen en seminars tot en met een interne masterclass voor onze eigen medewerkers.

Drs. Ralf Wolter MSc is als senior software ontwikkelaar/architect actief in diverse software ontwikkeling- en integratieprojecten. Ook is hij actief als docent, coach, auteur en adviseur.

Details
Data: Dit gaat in gezamenlijk overleg

Locatie: Sogyo, Landgoed Sandwijck, De Bilt
Ontvangst: 8:30 uur
Aanvang: 9:00 uur
Afsluiting: Circa 17.00 uur
Kosten: € 2995,- Dit is inclusief lunch en studiedocumentatie, exclusief BTW.

Voor deze masterclass wordt ervaring met talen als C# en Java en het toepassen van OO aanbevolen.

Inschrijven
Wil je deelnemen aan deze masterclass? Stuur dan een mail met je contactgegevens naar Martijn Schuts academy@sogyo.nl. Wij nemen dan contact met je op voor alle verdere details. Je kunt ook bellen naar 030-220 22 16.

Wil je meer informatie over een incompany-editie van deze of andere Sogyo-opleidingen? Neem ook dan contact op met Martijn Schuts. We maken dan graag een afspraak met je om van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van Sogyo voor je eigen organisatie of jezelf.