Functioneel programmeren

Functionele talen als Scala, Clojure en F# worden steeds populairder. Ook talen als Java en C# introduceren steeds meer functionele aspecten in de taal. Wat is de reden hier achter? Waarom kunnen we in moderne talen niet meer zonder deze functionele toevoegingen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de training:

Functioneel Programmeren

De Masterclass Functioneel Programmeren is een eendaagse training waarin de cursist wordt mee genomen in de wereld van functioneel programmeren. De cursus geeft inzicht in de voordelen van functioneel programmeren en richt zich vooral op de achterliggende theorie en stijl van ontwikkelen die de voordelen naar buiten brengt.

Wat kun je verwachten?

 • Theorie van functionele talen
  In dit inleidende college wordt uitgelegd wat hogere orde functies en pure functies en waarom deze eigenschappen belangrijk zijn voor functioneel programmeren.
 • Recursie
  Hoe veel problemen opgelost kunnen worden met recursie en waarom recursie goed past bij een functionele aanpak. Ook wordt uitgelegd wat tail-recursie is en hoe het gebruikt moet worden.
 • Lijsten en transformaties
  Lijsten zijn belangrijke constructies in functioneel programmeren. Veel functionele programma’s zijn transformaties van lijsten. Er wordt aangegeven hoe lijsten getransformeerd kunnen worden.
 • Werelden en monads
  Er wordt uitgelegd wat een monad is en hoe een monad gebruikt kan worden voor interactie met andere (niet functionele) werelden.
 • Oefeningen en opdrachten
  Elk onderdeel heeft oefeningen waarin de cursist zelf aan de slag kan om de theorie in praktijk te brengen.

Leerdoelen
Na het afronden van deze eendaagse masterclass:

 • Kun je uitleggen wat een pure functie is en dit schrijven en herkennen;
 • Ben je in staat specifieke problemen of een functionele wijze op te lossen;
 • Kun je een inschatting maken of de voordelen van functioneel programmeren toepasselijk zijn voor een bepaald probleem.

Voor wie
Softwareontwikkelaars met HBO+ denkniveau en met ervaring in een moderne ontwikkel platform (Java EE of Microsoft .NET). Tijdens de cursus zullen voorbeelden in Java 8, C# en Scala en F# gebruikt worden. Basiskennis van Scala of F# is een pre, maar niet noodzakelijk.

Docenten
Drs. Ralf Wolter MSc is als senior software ontwikkelaar/architect actief in diverse software ontwikkeling- en integratieprojecten. Ook is hij actief als docent, coach, auteur en adviseur.

Details
Data: woensdag 24 september 2014
Locatie: Sogyo, Landgoed Sandwijck, De Bilt
Ontvangst: 9:00 uur
Aanvang: 9:30 uur
Afsluiting: circa 17:00 uur
Kosten: € 525,-. Dit is inclusief lunch en studiedocumentatie, exclusief btw.

Inschrijven
Wil je deelnemen aan deze masterclass of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Martijn Schuts via academy@sogyo.nl of 030 - 2202216.

Wil je meer informatie over een incompany-editie van deze of andere Sogyo-opleidingen? Neem ook dan contact op met Martijn Schuts. We maken dan graag een afspraak met je om van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van Sogyo voor je eigen organisatie of jezelf.