Brand: Geluk bij een ongeluk

21-10-2014

Dinsdagochtend rond half zes komt het telefoontje wat je nooit hoopt te krijgen: de boerderij staat in brand. Bij aankomst op de Utrechtseweg wordt duidelijk dat het echt mis is. Veel brandweerwagens, een commandopost, de weg deels afgezet en de rook is goed te zien.

De brandweercommandant laat weten dat de rieten kap aan de achterkant van de boerderij is getroffen door de brand. Ons grote geluk is dat de rietdekker, Jan de Bie, ter plaatse is. Jan en zijn collega’s hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de boerderij van een nieuwe rieten kap te voorzien. Jan is ook lid van de vrijwillige brandweer en geeft daar leiding aan het team dat gespecialiseerd is in het bestrijden van rieten kap branden. Dankzij de daadkrachtige inzet van Jan en de overige brandweerlieden wordt voorkomen dat de boerderij afbrand.

Pas rond de middag mogen we eindelijk de boerderij in en kunnen we een beeld van de schade krijgen. Het is duidelijk dat de academy (de zolder) en de stallen opnieuw opgebouwd moeten worden. Gelukkig hebben we nog vrij veel ruimte over aan de voorzijde van de boerderij: de kaaskamer, woonkamer, opkamer, het bakhuis en de bovenverdieping deels kunnen we snel weer bruikbaar maken.

Inmiddels heeft de (social) media het nieuws verspreidt. Vanuit verschillende hoeken krijgen we veel hulp aangeboden. Verschillende relaties bieden aan werkplekken beschikbaar te maken, projecten kunnen op korte termijn terplekke bij relaties worden opgepakt. Een mooie opsteker. Daarmee zijn we in staat om onze dienstverlening volledig door te kunnen zetten.

Het opruimen en opbouwen kan gaan beginnen! Nog voor het avonduur zijn de schoonmakers, timmermannen, beveiligingsexperts, elektriciens en collega’s druk aan het opruimen. We besluiten een nieuwe plek voor de academy binnen de boerderij in te richten. Deze willen we zo snel mogelijk weer operationeel hebben. Iedereen is gefocust en er worden meters gemaakt. Nog voor het weekend hebben we de eerste ruimte ingericht:
Buiten wordt hard gewerkt aan de tijdelijke afdekking van de kap van de boerderij, het opruimen van het riet. Er worden meters gemaakt. Het buitenterrein wordt ook verder opgeruimd.

We gaan gewoon rustig verder. Vandaag hebben we al weer een training voor een van onze klanten gegeven. Deze keer wijken we nog uit naar Van der Valk verder op in de straat. We verwachten snel weer trainingen in onze eigen lokatie te kunnen verzorgen.

Voor nu dank voor alle mooie, meelevende reacties.