24 april: Sogyo-seminar Specialistisch softwaregereedschap maken met Rascal

28-03-2012

Naast het vanzelfsprekende, algemeen toepasbare softwaregereedschap (compilers, IDE’s), is er een enorme potentie voor bijzonder gereedschap zoals software metrieken, automatische transformaties, reverse engineering tools, codegeneratie-tools, etc. Dit gereedschap kan bijvoorbeeld relevant zijn binnen een bepaald bedrijf, voor een bepaalde produktfamilie, of zelfs een bepaald sourcecodebestand. Als dit gereedschap voorhanden zou zijn geweest, zou het een verschil kunnen maken, maar de goede vragen zijn: “wie maakt dit gereedschap?” en “hoeveel tijd en geld kost het?” Bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) ontwikkelt men “Rascal”, een programmeertaal om snel te experimenteren met nieuwe of gespecialiseerde softwaregereedschappen. Aan de ene kant wordt het gebruikt om onderzoek te doen in software-onderhoud en softwareconstructie. Aan de andere kant wordt Rascal gebruikt door software engineers om gereedschappen te maken.

Op deze avond bespreken we een aantal voorbeelden van specialistisch gereedschap en hoe het in Rascal vorm krijgt. De nadruk ligt op metrieken en analyse. We discussiëren ook over de zin en onzin van dit soort gereedschap en de mogelijke beperkingen en risico’s.

Jurgen Vinju van het CWI komt bij ons langs om ons in dit onderwerp mee te nemen. Meer informatie over Jurgen is te vinden op http://jurgen.vinju.org/. Gezien het feit dat Jurgen interactie en discussie zeer op prijs stelt: denk vast na over wat je van Jurgen en de zin & onzin van Rascal zou willen weten!

We beginnen de avond om 18:00 uur met een eenvoudige maaltijd, rond 18:30 start Jurgen met zijn presentatie. Dit seminar staat open voor niet-Sogyo’ers. Wil je als niet-Sogyo'er aanwezig zijn bij dit seminar, stuur dan een bericht aan academy@sogyo.nl of neem contact op met 030-2202216 (Mirjam Boer).